Advices on MS i dagligdagen

0

Gode råd om MS i dagligdagen

Hvordan kan MS-patienter håndtere problemer med mobiliteten i eget hjem?


Fandt du dette interessant? NoSí

Loading...

Vis til andre

Send til en ven

Generelle råd om motion

Hent hele artiklen

 1. 1. 1. Anbefalinger omkring at tage tøj på

  Vi foreslår, at du husker de følgende anbefalinger, hvis du lider af fremskredne symptomer på MS:

  Hvis du har problemer med styrken eller svært ved at nå ting:

  a) Påklæde den nederste del af kroppen:

  • Der er forskellige typer hjælpemidler, der kan gøre det lettere at tage tøj på:

  Strømpeaftager (Butler Off)og langt skohorn hjælper dig med at tage sokker og sko på, uden at du skal løfte fødderne.

  • Hvis det er umuligt for dig at bruge knapper, kan du erstatte knapperne med velkro. Hvis du har problemer med lynlåse, kan du anbringe en ring i lynlåsens tap, så du kan trække lynlåsen op og ned med én finger.

  b) Tage tøj på den øverste del af kroppen:

  • Kvinder, der har problemer med at tage deres bh på, kan gøre det nemmere ved at lukke bh'ens hægte foran på maven, og så dreje hægte-delen om på ryggen og trække stropperne op over skuldrene. Og bh'en kan tages af på samme måde dog i omvendt rækkefølge.
  • Hvis du ikke kan knappe knapper, kan du enten bruge en såkaldt knap-lukker eller erstatte knapperne med velkro (selv om du bruger velkro, kan tøjets udseende bevares ved at lukke knaphullet og sy knappen ovenpå).

  Hvis du har koordinationsproblemer eller rysten, kan du bruge løstsiddende tøj, der er fremstillet af stof, der kan strækkes, og som har store knapper, lynlåse eller velkro. Du kan også bruge sko, der ikke har snørebånd (som f.eks. mokkasiner eller sko med velkro-lukning, lynlås eller elastiksnørebånd...).


  2. Råd om personlig hygiejne

  Det er vigtigt at sikre, at dit badekar er sikkert og komfortabelt, og at du kan bruge det uafhængigt af andre.

  Det er meget vigtigt, at gulvet i brusebadet eller bunden af badekarret, såvel som gulvet omkring brusebad og badekar, er af skridsikkert materiale, så du ikke falder.

  Når du føler dig stærk nok, og din balance er god, kan du stige op i badekarret eller ind i brusebadet i stående stilling, selv om brugen af håndtag anbefales. Det kan hjælpe dig med at komme ind og forblive i stående stilling mere sikkert.

  Hvis du oplever træthed eller hvis der er en høj risiko for, at du falder, anbefales det, at du sidder ned mens du tager brusebad. Du skal selvfølgelig også forblive siddende, hvis du ikke er mobil og/eller ikke har nogen styrke i de øverste lemmer. I disse tilfælde skal du bruge støtte og hjælp, når du flytter dig.

  Det findes en uendelig række forskellige modeller af sæder til brusebade og badekar. Du bør vælge et, der passer til dine behov og til dimensioner og design af badeværelset.

  Vi anbefaler, at du erstatter badekarret med et brusebad, du kan gå ind i – og som også kan bruges med rullestol.

  Når du først er i brusebadet eller badekarret, er der mange tekniske hjælpemidler, der kan hjælpe dig med at bade, hvis du har problemer på grund af manglende styrke eller fingerfærdighed.

  - Når styrken til at holde fast i noget er nedsat, anbefales det at bruge en badehandske i stedet for en svamp.

  - Hvis du har vanskeligheder med at nå (fødder, ryg), kan du bruge en svamp med langt håndtag.

  Hvis du kun kan bruge den ene arm, kan hjælpemidler som f.eks. sæbeholdere og sæbesvampe osv. være nyttige.

  - Hvis du lider af ændringer i følsomheden, skal du være yderst forsigtig med at regulere vandets temperatur. Du kan nedsætte temperaturen for det varme vand på varmtvandsbeholderen og på denne måde nedsætte risikoen for skoldning.

  Når du tørrer dig efter et brusebad, skal du gøre det siddende og bruge en badekåbe.


  3. Råd om personlig pleje

  Hvis du har svært ved at tage fat i hjælpemidler, kan du gøre håndtagene bredere ved at bruge velkro-beklædt tape, ligesom på en tennisketcher. Det anbefales at bruge letvægts hjælpemidler.

  Hvis din rækkevidde er begrænset, kan du bruge hjælpemidler med lange håndtag (kam, specialbørster).

  Brug ikke aerosoler (deodorant osv.) eller skarpe genstande (sakse, knive osv.) hvis du oplever rysten.

  Det anbefales at bruge en elektrisk tandbørste og barbermaskine. Da disse er tungere og bredere, er de nemmere at håndtere, så du kan holde dem, mens du hviler albuerne på bordet og flytte hovedet i stedet for armene.

  Det anbefales generelt, når patienter har svært ved at bevæge deres arme, at deres frisure er kort, enkel og nem at holde.


  4. Brug af badeværelset

  For at gøre det nemmere at sætte sig ned og rejse sig fra toilettet, kan der bruges forskellige hjælpemidler, afhængigt af patientens behov. Disse inkluderer hævede toiletsæder, faste og sammenklappelige greb, holdegreb osv.

  Det er vigtigt, at toiletpapiret er indenfor rækkevidde, og helst i den side, der er mindst påvirket.


  5. Andre aktiviteter i dagligdagen

  Ud over den tekniske hjælp med de aktiviteter, vi allerede har gennemgået, er der mange flere hjælpemidler, der kan bidrage til at forbedre livskvaliteten for en person med manglende evner:

  - Hvile: Justerbar seng, tværgående stænger for at undgå fald og holdegreb, der forbedrer mobiliteten, lænestole, der kan hæves...

  - Skrive: Der kan fås adaptere, der kan hjælpe med at holde en kuglepen, kuglepenne med vægte...

  - Læse: Forstørrelsesglas, nodestativ, sidevendere.

  - Kommunikation: Telefoner med store knapper, brugervenlige mobiltelefoner osv.


  6. Automatisering af hjemmet

  I øjeblikket forbedrer den fremskredne teknologi livskvaliteten for mennesker, der lider af MS, såvel som for deres plejere, med effektive redskaber. De øger uafhængigheden og sænker behovet for hjælp. De giver kontrol, komfort, sikkerhed og besparelser.

  Det er yderst nyttigt at automatisere funktioner, der kræver bevægelse:


  • Systemer til åbning af døre: Adgangs-kort, mekaniske arme til åbning af døre, letvægtsdøre, specielle nøgleringe.
  • Mekaniserede gardiner: Der skal bruges styringssystemer, der passer til den aktuelle bruger (højdejustering med trykknap, fjernbetjening osv.).
  • Aktiv sikkerhed: Detektorer for gas- og vandlækager osv., alarmer for fald i badeværelset osv.
  • Automatisk lysstyring: Udløses ved tilstedeværelse, stemmeaktivering osv.

  Der findes professionelle konsulenter, der er eksperter i alt omkring tekniske hjælpemidler. Det anbefales derfor, at du rådspørger en professionel, der kan hjælpe dig med at foretage de rigtige valg.